lauantai 9. huhtikuuta 2016

Selvät suunnitelmat

Parin viikon päästä alkaa kierto jossa lähdetään taas yrittämään. Nyt siis ekaa kertaa lääkitys mukaan alusta alkaen. Tässä onkin ollut taukoa jo kolmisen kuukautta ja täytyy myöntää, että raskauden mahdollisuus tuntuu kaukaiselta. Eiköhän se kerkiä kuitenkin piinapäivien kuluessa muuttua. Edellisen kirjoituksen jälkeen kommentteja lukiessa mulle tuli epävarmuus olenkohan ymmärtänyt ohjeet väärin. Mulle sanottiin, että soita klinikalle kierron ensimmäisenä päivänä niin varataan aika ultraan. Monet (muilla klinikoilla?) kuitenkin aloittavat lääkityksen ilmeisesti jo kierron tokana päivänä, joten olisi ollut outoa, että vasta kierron jo ollessa päällä alkaisin hankkimaan lääkkeitä tms. Soitin siis eilen klinikalle varmistaakseni ohjeistuksen.

Kätilö puhelimessa sanoi, että olen ymmärtänyt ihan oikein. Soittelen kuukautisten alettua ja pistokset aloitetaan kierron päivänä 4 (vai olikohan se 5..) ja ultra tehdään edellisenä päivänä. Inssi sitten luultavasti on näihin aikoihin ens kuussa. Se kyllä hieman arveluttaa, että ultra on silloin menkkojen aikaan. Tuntuu hieman epämiellyttävältä ajatukselta.

Tunteet tätä hoitokierrosta kohtaan on tosi ristiriitaiset ja toisaalta yritän olla ajattelematta koko asiaa. Mulla on elämässä meneillään paljon juttuja ja on ihanaa, ettei tämä lapsi asia ole koko ajan päällimmäisenä. Toisaalta silloin kun se tulee mieleen niin ajatukset on aika lannistuneita. Haluaisin hirveesti, että tää hoitorumba ja rahan säästeleminen olis jo ohi. Ajatus IVF:ään menosta on ahdistava koska se tarkoittaa sitä, että meidän täytyy säästää siihen niin pitkään ja se kiristää hermoja, varsinkin kun lopputulos on kuitenkin epävarma.

Toisaalta on ihana päästä yrittämään. Kyllä jokaisen inseminaation aikaan olen ollut todella onnellinen. Silloin on kuitenkin lähimpänä tavoitetta kun ainakin yrittää. Ja oikeesti, kyllä se meidänkin tuurin olis aika vaihtua!

14 kommenttia:

 1. Riippuu lääkkeistä. Eri lääkkeissä pikkusen vaihtelee alkupäivä ja riippuu lääkäristäkin. Meillä oli letrotsolit ja ne aloitettiin kp3, joka myös on aika yleinen käytäntö. Jos kuitenkin lääkityksen tietää etukäteen, niin kyl meillä oli lääkkeet valmiina kotona oottamassa. Kuukautisten alettua soitettiin sit vaan enää ultrapäivää tai tarkistusta annostukseen, ellei sitä oltu viime kierrossa sovittu valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, selvästi erilaisia käytäntöjä eri paikoissa. Vaikka en kyllä edes muista mistä lääkkeistä me puhuttiin edelliskerralla. Ainoastaan sen tiedän, että ne on pistoksia... onkohan niitä montaakin lajia. Mä oon kyllä iloinen siinämielessä siitä ultrasta ennen lääkkeiden aloittamista koska vielä aika epävarma olo koko hoidosta.

   Poista
  2. Letrozolit eivät ole pistolääke, joten sulla on siinä tapauksessa jokin muu lääke. Pistolääkkeillä on taipumusta olla kalliimpia, tosin letrot nyt ovat niin halpoja ettei niiden hintatasoon helposti pääse. Hassua kyllä sikäli, että yleensä kokeillaan ensin noilla pillereillä kun ovat helpompia ottaa ja myös halvempia. Tosin pistolääkkeillä taas on parempi teho.

   Poista
 2. Riippuu tosiaan lääkkeistä. Jos käytössä on pelkät pistokset, niin ne tosiaan aloitetaan yleensä myöhemmin kuin tablettimuotoiset lääkkeet ja niitä jatketaan myös yleensä huomattavasti pidempään kuin tabletteja, jopa ovikseen asti. Tuo ultran ajankohta on kyllä aika erikoinen, mutta eivätköhän tiedä, mitä tekevät. Onnea yritykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juup, en mistään blogista (tai muualtakaan) muista lukeneeni, että ultra olsi jo noin aikasin. Tuolla se kuitenkin tuntui olevan itsestään selvästi silloin. Ehkäpä luotan, että tietävät mitä tekevät. :D

   Poista
 3. Onnea matkaan!

  Mekin ollaan ajoittain sorruttu klinikan osaamisen epäilyyn -- ihan turhaan. Toimenpiteet ja lääkitykset vaihtelee paljon klinikoittain ja per potilas, joten kenelläkään ei ole täysin samanlaista hoitosuunnitelmaa.

  Eiköhän teidänkin lääkäri ja klinikka tiedä mitä tekee. :) Rentoa odotusta kuukautisiin asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Tää on niin iso asia, että väkisinkin sitä stressaa meneeköhän kaikki nyt varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Oneksi suurimmaksi osaksi pystyy suhtautumaan luottavaisesti lääkäriin ja klinikkaan.

   Poista
 4. Hei! Meillä on tässä hoitokierrossa samanlaiset suunnitelmat kuin teillä - ja myös samanlaiset ohjeet olemme saaneet Helsingin Väestöliitosta. Kp 4 oli ultra ja kp 5 aloitin FSH-pistokset Gonal f -nimisellä lääkkellä. Seuraava ultra on varattu kp 11.

  FSH-hormonipistokset ovat tosiaan eri asia kuin suun kautta syötävät letrotsolit ja hoidon kulku lienee siksi erilainen (ja voi klinikkakohtaisia erojakin varmasti olla). Alkukierron ultran tarkoitus on varmistaa, että munasarjoissa kaikki on ok lääkehoidon aloitusta varten. Hormonilääke on kai sen verran tymäkämpi, että sen vaikutusta seurataan tarkemmin (?). Ultria voi kai olla useampikin kuin 2 / kierto, jos on tarpeen. Minuakin mietitytti tuo, että ensimmäinen ultra on menkkojen aikana, mutta onnkeksi ne olivat jo melkein ohi kp 4 eikä toimenpide ollut erityisen epämiellyttävä.

  Valitettavan kallis tuo Gonal f on: melkein 150 e / pistoskynä josta minun annoksellani riittää 6 pistokseen. Lääkkeen hinnan takia lääkäri ei myöskään suositellut kaikkien määrättyjen lääkkeiden ostamista heti varastoon, vaan vasta sitä mukaa kun niitä tarvitaan. Ettei mene rahaa ainakaan sen takia hukkaan.

  Onnea matkaan teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Onpa kiva kuulla, että muutkin onn samoilla suunnitelmilla menossa. Ymmärsin myös, että ultria on useampi ja, että lääkkeet on kalliimpia. Vähän tosiaan hirvittää millainen lasku on tiedossa.

   Mitä tarkoitit tuolla 150€/ pistoskynä josta riittää 6 annokseen? Siis tuleeko siitä samasta pistoskynästä 6 annosta?! Paljonko lääkitys teillä tulee kokonaisuudessaan maksamaan? Ärsyttävää kun ei tajua kysyä näitä asioita klinikalta kun sinne soittelee. Ehkäpä soitan sinne vielä uudestaan ja kyselen näistä lääkeasioista... tai sitten vaan odottelen rauhassa sitä lääkäriaikaa.

   Kiitos onnesta ja sitä samaa teille! Tule kertomaan miten kävi! :D

   Poista
  2. Gonal F on näemmä samoissa hinnoissa kuin Menopur, jonka 75 IU:n annokset maksaa ilman/ennen Kela-korvausta noin 26 euroa (6 x 26 = 156 euroa).

   Poista
  3. Kiitos Minttu. Eihän se onneksi ole ihan niin paha kun pelkäsin. :)

   Poista
  4. Tarkennus hintaan (kirjoitin vähän epäselvästi): Gonal f -pistoskynä, jossa on 300 IU lääkettä, maksoi ilman kela-korvausta n. 147 €. Miten moneen pistokseen se riittää riippuu lääkärin määräämästä annoskoosta, joka minulla on 50 IU (pieni annos siis). Minulla siis yksi kynä riittää 6 kertaan, mutta isommalla annoksella tietysti vähempään.

   En osaa vielä sanoa, paljonko lääkkeet tulevat kokonaisuudessaan maksamaan. Keskiviikon ultrassa selvinnee miten munarakkulat ovat lähteneet kasvamaan ja miten paljon lääkkeitä pitää vielä ottaa.

   Minulla on sama vika, että paikan päällä / puhelimessa ei muista kysyä kaikkea ja sekin mitä kerrotaan ei tunnu jäävän mieleen :)

   Poista
  5. Ok, kiitos selvennyksestä! :) Kyllä taisin ihan oiken ymmärtää tuon alkuperäisenkin mutta mulle on mystistä miten yhdestä pistoskynästä saadaan monta annosta. Siis kyniä on varmasti monenlaisia mutta mulle tuli ensimmäisenä mieleen semmoinen kynä mitä itse olen käyttänyt. Siitä olisi mahdotonta saadaa monta annosta. Eiköhän tämäkin mysteeri minulle tule selviämään ajan mittaan. :D

   Poista
  6. Googlettelin ja sain selville, että samalla kynällä tosiaan voi pistää monta kertaa! :o Näin sitä ihminen oppii kun vanhaksi elää (ja ottaa selvää eikä vaan ihmettele). :D

   Poista