tiistai 16. kesäkuuta 2015

Autoimmuuniprotokolla ja hedelmällisys

Varoitus! Tästä tekstistä tuli piiiiitkä sepostus psoriasiksesta ja autoimmuunisairauksista, joten jos ei yhtään kiinnosta aihe niin kannattaa skipata suosiolla.

Mulle tuli tuohon edelliseen Terveyskesä postaukseeni kommentti, joka jostain syystä näkyy mun sähköpostissa, mutta ei tuolla kommenttikentässä. Komentti koski sitä, että olenko miettinyt miten painon pudottaminen vaikuttaa hedelmöittymiseen ja sitä että kommentoija oli kuullut ylipainoiselta ystävältään että klinikoiden lääkärit eivät suosittele laihduttamista hoitojen aikana. Laihduttaminen pitäisi tehdä ennen hoitojen aloittamista. Kommentoija myös kysyi olenko keskustellut ruokavaliosta lääkärini kanssa. Kiitos kyseiselle henkilölle kommentista vaikkei se jostain syystä kommentti kentässä näykkään.


Nämä ovat asioita joita olen itsekkin paljon miettinyt ja kommentti inspiroi kirjoittamaan muutenkin ruokavalioon ja sairauteeni kattavammin liittyvän tekstin. Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että parhaillaan meillä on menossa parin kuukauden tauko hoidoista ja vasta seuraavassa kierrossa olisi tarkoitus ryhtyä uuteen yritykseen. Pyrin tässä kuukauden aikana saamaan tietoa siitä millaiseksi mun kannattaisi ruokavalioni koostaa, jotta voisin parhaiten sairauteni kanssa että tulisin mahdollisimman helposti raskaaksi. Kaiken järjen mukaan näiden pitäisi mennä käsi kädessä mutta liian nopea painon putoaminen saattaa tietysti vaikuttaa negatiivisesti ja kertoo siitä, että syön liian vähän. Ja ruokavalion päätarkoitushan on hoitaa sairautta ei laihduttaa.

Ehkäpä kerron hieman psoriasiksesta, jotta on helpompi käsittää millaisesta ongelmasta on kysymys. Psoriasis on autoimmuunisairaus mikä tarkoittaa sitä, että mun puollustusjärjestelmä hyökkää mun omia soluja vastaan. Mun iho tuottaa liikaa ihosoluja, joka johtaa tulehdustilaan ja ihon läikittäiseen hilseilyyn. Kaikista suurin ongelma käsittääkseni tässä sairaudessa on jatkuva tulehdustila kropassa. Krooninen tulehdus heikentää insuliinin tuotantoa ja altistaa monille vakaville sairauksille, joita yritän parhaani mukaan välttää. Näitä ovat mm. sydän- ja verisuonisairaudet, 2 tyypin diapetes, metabolinen oireyhtymä ja verenpainetauti. Joissain lähteissä mainitaan myös kohonnut riski sairastua syöpään. Psoriaatikon olisi todella tärkeää huolehtia fyysisestä kunnostaan ja pysyä normaalipainon rajoissa mutta syystä tai toisesta psoriaatikot ovat keskimääräistä lihavempia verrattuna muihin. Onko se syy vai seuraus vai vähän molempia (joista syntyy ikävä noidankehä)? En osaa sanoa. Psoriaatikot ovat myös keskimääräistä masentuneempaa porukkaa. Tämä johtuu varmasti taudin ulkonäköön osin radikaalistikkin vaikuttavasta luonteesta sekä loppumattomasta hoito ja rasvauskierteestä. Sairaus on parantumaton.

Sairautta hoidetaan pääsääntöisesti mm. erilaisilla vahvoilla kortisonivoiteilla ja valohoitojaksoilla (lamppujen avulla ja aurinkoa ottamalla). Jos psoriasis on keskivaikea tai vaikea otetaan käyttoon immunijärjestelmään vaikuttavat aineet kuten asitretiini tai metotreksaatti. Vaikeaan psoriin määrätään myös siklosporiinia jos edelliset ei auta. Lopulta kun kaikki on kokeiltu saattaa päästä käyttämään uusia todella kalliita biologisia lääkeitä. Nämä ovat pistettäviä täsmälääkeitä, jotka vaikuttavat myöskin immunijärjestelmää alentavasti. Psoriasiksen hoitoon käytettävät lääkkeet ovat kaikki haitallisia ihmiselle mutta hoitamattomana tulehdustila on vielä vaarallisempi. Perinteinen lääketiede kieltää ruokavaliolla olevan vaikutusta sairauden hoitoon.

Proriasiksesta kuten muistakin autoimmuunisairauksista tiedetään vielä aika vähän. Tällä hetkellä uusin tutkittava asia on vuotavan suolen oireyhtymä, jonka uskotaan liittyvän autoimmuunisairauksien syntyyn. Vuotavan suolen oireyhtymässä suolinukan tiiviit liitokset päästävät vääriä molekyylejä verenkiertoon. Vuotava suoli syntyy syömällä väärin. Autoimmuunisairauden syntyyn vaikuttavat osittain perinnöllisyys sekä jokin laukaiseva tekijä (tämä voi olla esim. kova stressi tai tulehdus kuten angiina) kriittisessä vaiheessa. Kolmas tekijä (joka ilmeisesti on kuitenkin vielä epävarma) on juurikin tämä vuotavan suolen oireyhtymä. Autoimmuuniprotokolla on kehitetty korjaamaan vuotavaa suolta ja sitä kautta pyritään hoitamaan autoimmuunisairautta.

Mun oma prosiasis puhkesi ollessani n. 14-vuotias ja sairastelin silloin useita angiinoita. Vuosia se oli ainoastaan päänahassa ja siten siis melko huomaamaton. Tilanne lähti käsistä noin yhdeksän vuottta sitten kun aloitin opiskelut ja psoriasis alkoi nopean leviämisen ympäri kehoa. Yritin vuosia saada kunnon apua terveyskeskuksesta kunnes vihdoin sain lähetteen ihotautipoliklinikalle. Kokeiltiin muutamia vuosia erilaisia hoitoja ilman kunnon hoitovastetta. Lopulta tuntui tulevan stoppi vastaan kun söin siklosporiinia ja kärsin lääkkeen haittavaikutuksina todella kivuliaista krampeista öisin sekä karvan kasvu oli niin runsasta, että vahasin viiksiä pois, eikä lääke silti tehonnut. Samaan aikaan mulla vaihtui lääkäri ja se sanoikin, että lopeta ihmeessä (olin jo lopettanut kyllä itsenäisesti) koska lääke ei todellakaan tee hyvää nuoren naisen hedelmällisyydelle. Alettiin suunnittelemaan biologisen lääkkeen aloittamista koska muista ei ollut apua. Biologisen lääkkeen aloittamiselle löytyi perusteet ja hakemus meni läpi, joten aloitin Enbrel-pistokset muutama vuosi sitten. Hoitovaste oli lopulta noin 60%. Suhteellsen matala siihen nähden, että useat ovat parantuneet kaikista oireista. Lopetin pistokset viime vuoden joulukuussa kun hakeuduttiin hoitoihin koska biologisia lääkkeitä ei voi käyttää raskauden aikana. Tämän puolen vuoden aikana iho on mennyt taas todella huonoon kuntoon. Nyt päätin tekeväni kaikkeni jotta löytäisin terveellisen tavan hoitaa tätä sairautta.

Nyt vihdoin siihen otsikon asiaan (huh tästä tulee pitkä!). Mua tosiaan itseänikin huolestutti/huolestuttaa miten tämä ruokavalio vaikuttaa mun raskaaksi tulemiseen. Lopulta tulin siihen päätelmään, että kaiken tämän itseni rankoilla lääkkeillä rääkkäämisen ja kroonisen tulehdustilan jälkeen tämä kasvis-kala/kana-ruokavalio ei ainakaan pahemmaksi voi tilannetta niiltä osin tehdä. Ainoa mistä mun on huolehdittava on se, että syön oikeasti monipuolisesti ja tarpeeksi. Viimeistään kuukauden päästä otan tavoitteeksi, että painon putoaminen saa olla enää vain todella hidasta. Kuukauden päästä kun seuraavat menkat alkaa soittelen klinikalle ja varaan aikaa ultraan niin sitten nähdään onko sieltä tulossa munarakkulaa vaiko eikö.

Lueskelin myös muutamia artikkeita asiasta ja pari amerikkalaista lääkäriä jopa suosittelee tätä ruokavaliota lapsettomuuden hoitoon. No täysin sinisilmäinen noiden juttujen suhteen en ole mutta uskon, että puhtaan, yksinkertaisen ja mahdollisimman ravivinnetiheän ruuan syöminen ei voi pahaakaan tehdä.

Todella mielelläni otan kommentteja vastaan jos jollain on AIP:sta tai paleosta kokemuksia sairauden hoidossa. Tai muuten vaan vinkkejä psorin hoitoon ja psoriaatikon raskaskaaksi tulemiseen tai raskausaikaan.


4 kommenttia:

 1. En pysty valitettavasti antamaan neuvoja tai kommentteja sairauteen liittyen, mutta mitä hedelmällisyyteen ja sen parantamiseen tulee, uskon että terveellisellä ruokavaliolla on ainoastaan positiivisia vaikutuksia siihen! Eri asia on, jos energiansaanti jää ihan tosi minimiin, mutta jos saa tarpeeksi energiaa ja kaikki se saatu energia on ns. hyvistä lähteistä, uskon että ruokavaliosta on enempi hyötyä kuin haittaa. Tsemppejä, toivotaan että iho voi hyvin ja raskaus alkaa pian hoitojen jatkuttua! :)

  VastaaPoista
 2. Hei,
  olen psoriaatikko ja nivelissänikin on nivelpsorinkaltaisia oireita ollut jo joitakin vuosia. Oireeni ovat lieviä ja minulla on toiminut parhaiten kosteusvoiteet, tervashampoo, aurinko ja riittävät yöunet. Kalan syöminen on myös näkynyt ihossa. Tällä hetkellä olen raskaana ja nivelissäni ei oikeastaan ole tuntunut kuin joskus jäykkyyttä mutta kipua ei ensinkään. Ihoni on paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Kuukautiset ovat aina pahentaneet psorin oireitani mutta raskaushormoonit eivät. Myöskään hormoonihoidot eivät pahentaneet psoriani. Jos haluat niin voin kertoa enemmän esimerkiksi sähköpostitse. Onnea yritykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että raskaus helpotti oireita. Mä olenkin jostain lukenut, että noin puolella oireet helpottaa. Toivottavasti mulla myös. Aurinko mullakin on paras lääke. Ikävä kyllä vaikutus pysyy vaan sen aikaa kun aurinkoisia säitä riittää. Mä oon siinä mielessä onnekas, että niveloireita mulla ei ole ollut. Toivottavasti sullakin pysyisi poissa.

   Poista