torstai 23. lokakuuta 2014

Kaikkea meneillään!

Koko kesän tylsistelin tylsää elämääni ja musta tuntui, että oon vaan koko ajan töissä. Kun kesä kului ja syksy tuli niin olin jo aivan kypsä täysin merkityksettömään työhöni jossa kaiken huipuksi työntekijöitä kohdellaan kuin komenneltavia lapsia. Kuinka erilaista voi nyt ollakkaan! Pari viikkoa olen tehnyt työtä, jolla koen olevan merkitystä, josta pidän ja jossa saan vastuuta enemmän kuin osasin ajatellakkaan. Kieltämättä vastuu hieman painaa ja stressaa mutta toisaalta oloni on mahtava. Kuinka paljon voikaan vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen työn mielekkyys ja tunne siitä, että on arvostettu.

Isot asiat lähestyy ja olo on välillä jopa epätodellinen. Suunnittelenko mä todella häitä ja lapsen hankintaa? Onhan tätä asiaa nyt monta vuotta harkittu mutta silti tuntuu, että kaikki tulikin äkkiä ajankohtaiseksi. Enää kaksi kuukautta häihin! Pidettiin hääpalaveri ja katsottiin mitä pitää tehdä ja jaettiin hieman vastuualueita. Mitään ei varsinaisesti olla vielä tehty... tai no mä oon tilannut muutamia mekkoja mutta lähettänyt ne myös epäsopivina takaisin. Nytkin on yksi postissa tulossa.

Päätöksiä on myös tehtävä lapsiprojektin suhteen. Kiireellisin päätös tällä hetkellä on luonnollisesti klinikan valinta. Helsinkiin meidän on mentävä mutta siellä olisikin sitten muutama vaihtoehto. Oltiin jo puhuttu Väestöliiton klinikasta mutta joistain nettikeskusteluista sainkin siitä vähän negatiivisen kuvan. Toisaalta varmasti jokaisessa klinikassa on puolensa. Olisi kuitenkin todella ikävää joutua esimerkiksi vaihtamaan klinikkaa kesken kaiken.

Kolmas jännittävä asia on mun terveys. Olen aikasemmin puhunut mun psoriasiksesta ja siihen käyttämästäni lääkityksestä. Lääkitys on siis lopetettava viimeistään kolmisen viikkoa ennen ensimmäistä inseminaatiota. Mun ihon kunto saattaa romahtaa todella pahasti ja pelkään sen vaikuttavan raskaaksi tulemiseeen ja mahdolliseen raskauteen. Monilla psoriaatikoilla katoaa oireet raskausaikana ja sitä toivon itsekkin mutta siihen en voi luottaa. Joulukuussa on onneksi lääkäriaika ja voidaan puida kunnolla turvallisia hoitomahdollisuuksia. Ruokavalio mun pitää saada taas kuntoon.

Kaikkea siis mielessä, nyt pitäisi vielä saada asioita eteenpäinkin.

10 kommenttia:

 1. Moi, omat kokemukset Väestöliiton Helsingin klinikasta ovat todella hyvät. Nopeaa, ei turhia lääkkeitä alkuun, henkilökunta todella ihanaa ja meidän kohdalla onnistuivat hyvin vähentämään stressiä. Luovuttajaahan ei saa "valita" Suomessa, joten se on hyvä muistaa, kuten myös se, että mikäli haluaa varata samalla option molemmille vanhemmille samaan luovuttajaan, vähentää tämä entisestään valinnanvaraa, kun yhtä luovuttajaa voi käyttää korkeintaan viidelle eri naiselle. Väestöliitosta pidän myös siksi, että tekevät paljon yhteistyötä Setan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksia ja ihana, että teillä hyvät kokemukset! Mitä tarkoitat tuolla, että luovuttajaa ei saa "valita" Suomessa? Eli luovuttajalta ei saa tietoon mitään ominaisuuksia? Tämäkö siis vain Väestöliitossa vai nykyään kaikilla klinikoilla?

   Poista
 2. Sitä, että hedelmöityshoitolain mukaan hoitavan lääkärin tulee tehdä valinta sukusoluista, joita käytetään. Tarkoitus on kaiketi ollut estää rodunjalostuksen mahdollisuus.. Käytännössä toiveita saa esittää juuri tasoa hiustenväri/silmienväri, mutta lopullista päätöstä ei itse varsinaisesti tehdä. Hieman lääkäristä riippuu, että mitä tietoja saa. Jotkut kertovat vain silmienvärin, toiset myös pituuden, jotta sitten neuvolassa on helpompi tehdä pituusennustuksia :)

  Jos Tanskasta päätyy shoppailemaan, niin cryosinternationalin sivuilla onkin sitten jo aivan eri tasoiset kuvaukset luovuttajista. En tosin tiedä, että miten Suomessa klinkat yhteensovittavat sen ja tuon em. hoitavan lääkärin velvoitteen tehdä päätös sukusoluista.

  Mutta lämpimästi suosittelen Väestöliittoa ja onnea teidän projektiinne!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiedosta! En tosiaan tämmöiseen yksityiskohtaan ollut törmännytkään. Kiinnostavaa.

  VastaaPoista
 4. No kyllä me saimme esittää toiveen hiusten väristä, silmien väristä ja pituudesta. Annettiin kaksi ehtoihin sopivaa, joiden erona oli vähän eri väriset hiukset. Joo, sillä ei ollut mitään väliä joten valittiin vaan jompi kumpi. Tämä Helsingissä mutta ei väestöliitto. Viides inseminaatio onnistui ja lapsi syntyi viime keväänä. Yhtä luovuttajaa voi siis käyttää vaan viidelle per maa. Niiden varaaminen on kallista puuhaa ja voi käydä niin että sitä joudutaan vaihtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ymmärsin, että toimitaan mutta ilmeisesti Väestöliitossa otetaan nuo hedelmöityshoitolain pykälät kirjaimellisemmin ehkäpä... Meilläkään ei ole luovuttajalla ihan hirveesti väliä mutta tottakai jotain haluaisi tietää esim. juurikin pituuden ja silmien ja hiusten värin. Onnea teille lapsesta ja kiitos kun kerroit kokemuksesta! Mielelläni kuulisin lisääkin klinikasta ja kokemuksista siellä jos haluat kertoa. :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Täytyy sanoa että vaikka meillä olikin vastoinkäymisiä VL:n kanssa niin kokonaisuutena oon silti tyytyväinen siihen ja toisen lapsen kanssa mennään sinne todennäköisesti uudestaankin. Pyydetään vaan toinen omalääkäri, koska törmättiin hoitojen aikana myös todella ihanaan ja kannustavaan lääkäriin. Ehkä oletkin lukenut tuolta Setan foorumilta keskustelua VL:stä (jos et niin suosittelen liittymään!). Meillä oli tosiaan vähän ikävä toi omalääkäri joka valehteli ettei Tanskasta ole mahdollista tilata spermaa kun asiaa tiedustelimme. Muutenkin suhtautuminen oli tosi nihkeä naispareihin vanhempina. Mutta kun varustautuu paksulla nahalla (niinkuin suurimmalla osalla sateenkaariväestä taitaa ollakin), selviää ihan hyvin. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Terapeutti oli myös tosi mukava ja ymmärtäväinen. Toimistossa myös hyvät työntekijät ja klinikka itsessään ihan viihtyisä ja hyvällä sijainnilla. Kaikki ajat saatiin nopeasti, ei tarvinnut odotella ja muutenkin hommat sujui siltä osin. Oon myös käsittänyt että hinnat VL:llä olis vähän kohtuullisemmat (hinnasto niiden sivuilla ei kylläkään ollut ihan ajantasalla mutta tuolta foorumilta löytyy myös paljonko ihmisillä on mennyt rahaa mihinkin).

  Me saatiin valita lahjoittaja kolmen ominaisuuden perusteella: pituus, silmien ja hiusten väri. Lisäksi oli keskustelua etnisyydestä mutta lääkäri sanoi että kaikki lahjoittajat tuolla on vaaleaihoisia suomalaisia.

  Onnea kivasta työpaikasta:)

  VastaaPoista
 7. Hyvä tietää. Olen kyllä lueskellut Setan sateenkaariperhefoorumia. Onpa teillä ollut ikävä lääkäri! Täytyy toivoa, että itsellä on parempi tuuri ja teilläkin seuraavan kanssa. Mäkin olen ollut katsovinani, että VL:lla olisi hieman edullisemmat hinnat mutta toisaalta hinnastot tuntuvat olevan tosi vaikeasti vertailtavissa. Kiitos onniteluista! :D

  VastaaPoista
 8. Cryokselta voi tilata myös itse suoraan klinikalle. Saat valita silloin itse luovuttajalistasta joka on Cryoksen sivulla ihan julkisesti, ei tarvitse siis kirjautua. Itse olen toiminut näin, säästin myös huomattavan summan kun ei tarvinnut maksaa varauksesta, veloitus luottokortilla ja toimitus saapui klinikalle parissa päivässä. Itse olin asiakkaana Helsingin Fertinovalla, ja siellä tämä sopi. On tärkee valita non-anonymous jotta myös luovuttajatiedot tulevat klinikalle ja sieltä sitten kulkeutuvat Valviraan, itse en ole luovuttajatietoja nähnyt, ainoastaan Cryoksen listalla olevat tiedot. Toinen juttu, tilasin solut " kertakäyttötankissa" jota ei siis tarvitse palauttaa Tanskaan.

  VastaaPoista